Αξιοθέατα
Απλωμένη αμφιθεατρικά πάνω σε επτά λόφους, η Μυτιλήνη είναι μια νησιωτική μητρόπολη με έντονη πνευματική και εμπορική κίνηση. Περπατώντας στα δρομάκια της πρωτεύουσας του νησιού, προς τη συνοικία που ονομάζεται «Σουράδα», θα θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά του 19ου αιώνα, που ζωντανεύουν εικόνες από άλλες εποχές. Η πλακόστρωτη οδός Ερμού αποτελεί το εμπορικό κέντρο της πόλης ενώ στην προκυμαία της πόλης συγκεντρώνονται πολλά πανέμορφα αρχοντικά και καταστήματα.
Βυζαντινό κάστρο: Το μεγαλοπρεπές κάστρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της Μυτιλήνης, μπροστά στο λιμάνι. Κτίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό πάνω σε αρχαία ερείπια. Σήμερα σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, είναι επισκέψιμο και χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Αρχαίο Θέατρο: Βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο της Αγίας Kυριακής. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας, με χωρητικότητα 15.000 θέσεων και εξαιρετική ακουστική.
Ρωμαϊκό Υδραγωγείο: Σε μικρή απόσταση από τη Μυτιλήνη στην περιοχή της Μόριας, στην κατάφυτη πλαγιά ενός λόφου, μπορείτε να δειτε ένα τμήμα της εντυπωσιακής τοξοστοιχίας του ρωμαϊκού υδραγωγείου μήκους 170 μ. Ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής του αρχαίου κόσμου, το υδραγωγείο κατασκευάσθηκε από τους Ρωμαίους για τη μεταφορά νερού από τις πηγές του όρους Όλυμπος μέχρι την πόλη της Μυτιλήνης, σε διαδρομή περίπου 26 χλμ.
Η Μονή Αγίου Ραφαήλ: Κρυμμένο στις πλαγιές στο ύψωμα Καρυές πάνω από τις Θέρμες, βρίσκεται το υποβλητικό Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα του νησιού αλλά και της Ελλάδας. Την ιδιαίτερη ακτινοβολία της Μονής, ενισχύει η μεγάλη πνευματική μορφή της Ηγουμένης και ακάματης συγγραφέα, Ευγενίας Κλειδαρά η οποία έχει τιμηθεί με πάνω από 400 βραβεία και μετάλλια ανάμεσα στα οποία από Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Γέηλ, της Οξφόρδης και του Πρίνστον. Σήμερα στο μεγάλο αυτό μοναστήρι μπορείτε να δείτε τον κυρίως Ναό, το Καθολικό της Ιεράς Μονής προς τιμήν του Αγίου Ραφαήλ, μια πινακοθήκη Ελλήνων ζωγράφων κι ένα εκθετήριο των βιβλίων της Ηγουμένης Ευγενίας.